Indtast din nummerplade, så finder vi din bil for dig.
Find min bil

Vægttavle til trailer: din ultimative guide til sikker og lovlig transport

Oprettet d.

Vægttavle til trailer: din ultimative guide til sikker og lovlig transport

Når det kommer til transport med trailer, er det essentielt at forstå betydningen af vægttavlen og dens rolle i sikker kørsel. Vægttavlen på en trailer er ikke blot en teknisk detalje, men en afgørende faktor for både lovlighed og sikkerhed på vejen.

 

Hvad er vægttavlen på en trailer?

Vægttavlen på en trailer indeholder vigtige oplysninger om trailerens totalvægt og lastevægt. Totalvægten refererer til den maksimale vægt af traileren inklusive last, mens lastevægten er den vægt, traileren sikkert kan bære. Det er vigtigt at overholde disse vægtgrænser for at undgå overbelastning, som kan føre til farlige køresituationer og bøder.

 

Forståelse af påhængskøretøjets Totalvægt

Totalvægten af et påhængskøretøj, som en trailer, er den samlede vægt af køretøjet inklusive lasten. Det er afgørende at kende denne vægt for at sikre, at dit køretøj kan trække traileren sikkert. Overstiger totalvægten køretøjets kapacitet, kan det resultere i dårlig håndtering og øget risiko for ulykker.

 

Tips til sikker lastning af din trailer

  • Vægtfordeling: Sørg for en jævn fordeling af vægten på traileren. Ujævn lastning kan føre til ustabilitet under kørsel.
  • Kontroller vægtgrænser: Overhold altid de angivne vægtgrænser på vægttavlen for at undgå overbelastning.
  • Regelmæssige tjek: Udfør regelmæssige tjek af traileren og dens vægttavle for at sikre, at alt er i overensstemmelse med lovgivningen og sikkerhedsstandarderne.

 

At forstå og respektere vægttavlen på din trailer er afgørende for sikker og lovlig transport. Ved at holde dig inden for de angivne vægtgrænser og sikre korrekt lastning, kan du bidrage til en sikrere trafik og undgå unødvendige bøder. Husk, sikkerhed på vejen starter med dig!

 

Her kan du læse mere om hvordan du pakker din trailer sikkert og korrekt.

 

FAQ

Hvad er den største tilladte totalvægt på et påhængskøretøj?

Den største tilladte totalvægt på et påhængskøretøj, når man har et kategori B-kørekort, afhængig af kombinationen af bilens og trailerens tilladte totalvægt. Det afgørende er, at bilens og trailerens tilladte totalvægt tilsammen ikke overstiger 3.500 kg, som er det maksimale, man må føre på et almindeligt kørekort til bil.

Desuden giver et B-kørekort altid ret til at trække en anhænger med en tilladt totalvægt på op til 750 kg, hvis bilen må trække anhængeren. For eksempel, hvis en bil har en tilladt totalvægt på 3.000 kg, kan den lovligt trække en trailer med en tilladt totalvægt på 750 kg, selvom vogntogets samlede tilladte totalvægt så overstiger 3.500 kg. Det er dog vigtigt at huske, at traileren aldrig må veje mere, end bilen maksimalt må trække.

(kilde: https://sikkertrafik.dk/rad-og-viden/bil/trailer/b-korekort/)

 

Hvad menes der med anhængerens totalvægt?

"Anhængerens totalvægt" refererer til den maksimale vægt, som et påhængskøretøj, såsom en trailer, lovligt kan veje, når det er fuldt lastet. Dette inkluderer både vægten af selve anhængeren (kaldet egenvægten) og vægten af det, den bærer (lasten).

For at forklare det mere detaljeret:

  • Egenvægt: Dette er vægten af anhængeren, når den er tom. Den omfatter vægten af selve anhængeren, inklusive alle fastmonterede dele.
  • Lastvægt: Dette er den vægt, som anhængeren kan bære. Det er forskellen mellem anhængerens totalvægt og dens egen vægt.

 

Totalvægten er et vigtigt tal, da det hjælper med at sikre, at anhængeren ikke bliver overbelastet, hvilket kan være farligt og ulovligt. Overbelastning kan føre til problemer med styring og bremsning og kan øge risikoen for ulykker. Desuden skal køretøjet, der trækker anhængeren, være i stand til at håndtere denne totalvægt, hvilket er angivet i køretøjets specifikationer.

Det er vigtigt at overholde disse vægtgrænser for at sikre sikker og lovlig transport.

 

Hvordan beregnes bilens totalvægt?

Bilens totalvægt beregnes ved at lægge vægten af selve bilen (også kendt som egenvægten eller køretøjets vægt) sammen med vægten af alt, hvad den bærer, inklusive passagerer, bagage, brændstof og eventuelt monteret ekstraudstyr. Her er en mere detaljeret forklaring:

  • Egenvægt (køretøjets vægt): Dette er vægten af bilen, som den står uden passagerer eller last. Denne vægt inkluderer typisk en standardmængde brændstof og nødvendige væsker til bilens drift.
  • Lastvægt: Dette omfatter vægten af alt, hvad bilen transporterer. Det inkluderer passagerernes vægt, bagage, eventuelle monterede tilbehør (som en tagboks), og yderligere last.
  • Totalvægt = egenvægt + lastvægt: For at finde bilens totalvægt, lægger man egenvægten og lastevægten sammen.

 

Det er vigtigt at kende og overholde bilens tilladte totalvægt, som er angivet af bilproducenten. Overskridelse af denne vægtgrænse kan påvirke bilens ydeevne, sikkerhed, og det kan være ulovligt. Overbelastning kan føre til øget slid på bilen, dårligere håndtering, længere bremselængder og øget risiko for ulykker.

Bilens tilladte totalvægt kan normalt findes i bilens registreringsattest eller i instruktionsbogen.

 

Læs mere om: "Overlæs af trailer: regler, risici og straffe".

 

Hvad er forskellen på teknisk totalvægt og totalvægt?

Forskellen mellem "teknisk totalvægt" og "totalvægt" i forbindelse med køretøjer, såsom biler og trailere, er vigtig at forstå, da de refererer til forskellige aspekter af et køretøjs vægtkapacitet.

Teknisk totalvægt: Dette er den maksimale vægt, som køretøjet er teknisk designet og godkendt til at kunne bære. Denne vægt inkluderer køretøjets egenvægt plus maksimal last (inklusive passagerer, bagage, brændstof osv.). Teknisk totalvægt er fastsat af køretøjets producent og tager højde for køretøjets konstruktionsmæssige og tekniske kapaciteter. Denne vægt er ofte angivet i køretøjets registreringsattest eller instruktionsbog.

Totalvægt: I daglig tale refererer "totalvægt" ofte til den faktiske vægt af køretøjet på et givent tidspunkt, inklusive alt hvad det bærer. Det er altså køretøjets egenvægt plus vægten af den aktuelle last, passagerer, brændstof osv. Denne vægt kan variere afhængigt af, hvor meget last og hvor mange passagerer der er i køretøjet.

Det er vigtigt at skelne mellem disse to, da overskridelse af den tekniske totalvægt kan føre til sikkerhedsrisici, øget slid på køretøjet, og det kan være ulovligt. Overholdelse af den tekniske totalvægt sikrer, at køretøjet opererer inden for sine designmæssige og sikkerhedsmæssige grænser.

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar