Indtast din nummerplade, så finder vi din bil for dig.
Find min bil

Hvilke regler gælder, når du trækker en anden bil?

Oprettet d.

Hvilke regler gælder, når du trækker en anden bil?

Når uheldet er ude, og en bil ikke længere kan køre af sig selv, kan det blive nødvendigt at trække den ved hjælp af en anden bil. I denne artikel vil vi dykke ned i de regler og forholdsregler, du skal være opmærksom på, når du står i en sådan situation. 

At trække en anden bil er ikke blot et spørgsmål om at binde to køretøjer sammen med et reb eller en krog. Det er en proces, der kræver forståelse for både mekaniske og lovgivningsmæssige aspekter for at sikre, at både personer og køretøjer forbliver sikre under hele operationen.

Forstå de grundlæggende krav

Vægtforholdet mellem køretøjerne

Et af de første punkter du skal tjekke, er vægtforholdet mellem de to køretøjer. Det køretøj, der trækkes, må ikke veje mere end dobbelt så meget som det trækkende køretøj. Dette sikrer, at trækkøretøjet kan håndtere belastningen uden risiko for skader eller tab af kontrol.

Eksempel: Den bil som trækker vejer 1.000 kg, her må den bil som trækkes ikke veje mere end 2.000 kg. 

Funktionelle bremser og styretøj

Den havarerede bil skal have fuldt funktionsdygtige bremser og styretøj. Dette er afgørende, da der skal være en fører i bilen, der trækkes, som kan håndtere disse funktioner under slæbningen.

Slæbemetoder og -udstyr

Når du skal fastgøre de to køretøjer, skal du bruge godkendt udstyr såsom:

  • Wire
  • Tov
  • Stangforbindelse
  • Træktriangel

Forbindelsen skal markeres tydeligt, hvis afstanden mellem køretøjerne er mere end to meter, og den samlede længde må ikke overstige fire meter.

Regler for slæbning på vejen

Hastighedsbegrænsninger og vejtyper

Når du slæber et andet køretøj, må du ikke overstige en hastighed på 30 km/t. Det er desuden forbudt at trække et køretøj på motor- og motortrafikveje.

Størrelsesbegrænsninger

De to køretøjer må tilsammen ikke overstige en bredde på 2,55 m, en længde på 12 m, og en højde på 4 m.

Særlige overvejelser

Slæbning af bil med automatgear

Vær ekstra forsigtig, hvis du skal slæbe en bil med automatgear. Disse køretøjer kan lide alvorlig skade, hvis de slæbes forkert, da automatkassen kræver smøring fra motoren, som ikke er aktiv under slæbning. I sådanne tilfælde anbefales det at tilkalde professionel vejhjælp.

Korrekt fastgørelse af slæbeudstyr

Sørg for at slæbekrogen er korrekt fastgjort til begge køretøjer. Fejl her kan føre til farlige situationer under transporten. Husk, at mange moderne køretøjer har specifikke anbringelsespunkter for slæbekroge.

Søg professionel assistance hvis du er usikker

Med disse oplysninger håber vi at have udstyret dig med viden, der kan hjælpe dig, hvis du nogensinde står i en situation, hvor du skal trække en anden bil. Husk altid på sikkerheden først, og tøv ikke med at søge professionel assistance, hvis du er usikker.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar