Indtast din nummerplade, så finder vi din bil for dig.
Find min bil

Må min elbil trække en trailer?

Oprettet d.

Må min elbil trække en trailer?

Når det kommer til elbiler og plugin-hybrider, er der mange spørgsmål, der opstår. Et af de mest almindelige spørgsmål er, om disse biler kan trække en trailer. Selvom mange vælger elbiler for at gøre noget godt for miljøet, kan der stadig være behov for at trække en trailer, campingvogn eller endda en cykelholder.

Det er vigtigt at tjekke bilens specifikationer og sørge for, at den har den nødvendige kapacitet til at trække den ønskede vægt.

Rækkevidde med trailer eller campingvogn

Elbilerne vinder hurtigt popularitet på det danske marked, og samtidig oplever Danmark en stigning i antallet af campingferier og brugen af trailere. For nogle år siden var det en udfordring at finde en elbil, der kunne trække en trailer eller campingvogn. Men nu er situationen ændret. Der findes nu mange elbiler, der kan trække, og det er ikke usædvanligt for en moderne elbil at kunne trække over 1.000 kg. Men spørgsmålet er, om denne kombination af elbiler og træk er en succesfuld sammensætning?

Elbilers tidligere udfordring var begrænset rækkevidde. Dog har producenter nu, med batterier på 70-80 kWh, udviklet elbiler, der for det meste opfylder forbrugernes behov for kørsel.

For de fleste danskere er en rækkevidde mellem 300-500 km tilstrækkelig til daglig eller ugentlig brug. Men det udelukker ikke udfordringer, især når en tung trailer eller campingvogn er tilkoblet. Når en stor anhænger er tilkoblet en elbil, kan rækkevidden falde med op til 50%. Det er ikke nødvendigvis bilens vægt, der er problemet, men snarere vindmodstanden. En flad anhænger på 700 kg kan øge forbruget med 20-25%, men en større anhænger kan næsten fordoble forbruget.

Rækkeviddens påvirkning bestemmes af bilens batterikapacitet, motoreffekt og vægten af traileren. Det er derfor vigtigt at kende vægten af den trailer, du ønsker at trække, og sikre dig, at bilen kan håndtere den uden betydeligt tab af rækkevidde.

Hvad skal du være opmærksom på når du kører med trailer

Når du trækker en trailer med en elbil, er der visse aspekter, du bør være opmærksom på. Blandt andet vil bilens acceleration og bremsning ændres på grund af traileren. Dette kræver ekstra opmærksomhed under kørsel, især ved bremsning, og det er vigtigt at holde en sikker afstand til bilen foran. Desuden er det essentielt at overholde gældende regler for trailervægt og dimensioner, da disse kan variere baseret på din biltype og type af kørekort.

Opladninger

Når du trækker en trailer med en elbil, vil strømforbruget øges. Dette betyder, at du skal lade bilen op oftere end uden en trailer. Det anbefales at forberede dine ture ved at kende til opladningssteder på ruten og estimerede opladningstider. Det er også værd at tjekke, om der er opladningsstationer på din vej, så du aldrig kører tør for strøm.

Find ud af hvad din el-bil må trække i tabellen nedenfor:

Vægt Kg Bil model
300 kg Hyundai Kona Electric, Kia e­Soul
400 kg Maxus Euniq5, Maxus Euniq6
500 kg MG4, MG5 Electric, MG ZS, Renault Mégane E­Tech
750 kg

BMW iX3, Citroën e­Berlingo, Ford Mustang Mach­E,

Hyundai Ioniq 5, Kia Niro EV, Mercedes EQA,

Mercedes EQE, MG Marvel R, Opel Combo­e,

Toyota bZ4X, Jaguar I-Pace

1000 kg Audi Q4 e-­tron, Skoda Enyaq, Tesla Model 3, VW ID.Buzz, Toyota Proace
1200 kg Audi Q4 e­tron quattro, VW ID.5, BMW iX1
1400 kg Skoda Enyaq RS Coupé, VW ID.4
1500 kg Aiways U5, Nissan Ariya, Polestar 2, Nio ET5, Xpeng G9, Hyundai Ioniq 6
1600 kg

BMW i4, Hyundai Ioniq 5 Long Range 4WD, Kia EV6,

Tesla Model Y

1800 kg      

Audi e-­tron, Audi Q8 e-tron, Kia EV6 GT,

Mercedes­ Benz EQA 4Matic, Mercedes­ Benz EQC,

Volvo C40, Volvo XC40 Recharge, Fisker Ocean,

Mercedes Benz EQS SUV og EQE SUV

2000 kg BMW i7, Nio ET7
2250 kg Tesla Model X
2500 kg BMW iX

El-biler er gode til korte strækninger

Elbilen viser sig at være en fremragende løsning for dagligdagens opgaver på Danmarks villaveje. Flertallet bruger trailere til lokale opgaver som ture til genbrugsstationen, indkøb i byggemarkeder eller transport af møbler. Det fungerer glimrende med elbiler, medmindre man skal på meget lange ture, hvor rækkevidden kan blive en udfordring.

 

 


Kommentar(er) 1

  • Jørgen L. Nielsen
    Jørgen L. Nielsen

    Hej fin artikel, men noget bagefter Eks en hyundai kona den nye model må trække 700 kg Ioniq 5 må trække 1600 kg, også den 2wd Der er kommet en del til eks volvo som må trække 1800 kg Og Kia ev9 må i 4wd udgaven trække 2500 kg. Osv

    Svar

Skriv din kommentar